VOEDSELVEILIGHEID

De Nederlandse overheid stelt hoge eisen aan voedselveiligheid, en dat is volkomen terecht. U wilt dat uw klanten bij u terugkomen vanwege de hoge kwaliteit en de lekkere smaak van uw producten. Om de voedselveiligheid te garanderen zijn in de loop der tijd allerlei systemen en normen bedacht, zoals BRC, GMP, HACCP, IFS, ISO 9001,  ISO 22000 en FSSC 22000. Deze opeenstapeling van regelingen voor voedselveiligheid lijkt misschien bureaucratie, maar als u er even goed voor gaat zitten, zult u zien dat het allemaal reuze meevalt en eigenlijk heel logisch in elkaar zit.

Pander Consultancy helpt u al die abstracte eisen te vertalen naar concrete toepassingen binnen uw bedrijf. Wij adviseren en begeleiden u bij het bedenken en invoeren van een systeem om de kwaliteit en voedselveiligheid te garanderen. Of als u al zo’n systeem hebt, dan helpen wij u met het verbeteren en onderhouden ervan.

ONTWIKKEL UW OOG VOOR VOEDSELVEILIGHEID

Hoe indrukwekkend alle afkortingen van de regelingen ook zijn, ze geven geen van alle een kant-en-klaar recept dat u in een specifieke situatie kunt gebruiken om de voedselveiligheid te waarborgen. Wel noemen ze enkele criteria waaraan u in ieder geval moet voldoen. Zo moet u bijvoorbeeld wel kunnen inschatten waar er in het productieproces een kans op besmetting bestaat. Vervolgens moet u maatregelen ontwikkelen en invoeren om die kans te minimaliseren. En tot slot moet u de werkwijze van uzelf en uw collega’s zo inrichten dat die kans op besmetting laag blijft, ook als niemand meer de hele dag aan voedselveiligheid denkt.

VOEDSELVEILIGHEID UIT DE PRAKTIJK

Een specifiek voorbeeld uit de praktijk; de kaaswinkel. De meeste kazen zijn grote schijven, en de meeste klanten willen daar maar een klein deel van. Dus u snijdt een stuk van het gewenste formaat af en legt de resterende kaas terug op de plank. Hier kan al een risico gedetecteerd worden; het snijvlak kan gaan schimmelen. Daarom verpakt u het stuk voor de klant voor zijn eigen voedselveiligheid in een hygiënisch stuk papier en dekt u voor andere klanten het snijvlak van het grote stuk op de plank af met beschermfolie. Prima. Maar wat doet u bij de volgende klant? Folie eraf, het gewenste stuk afsnijden, folie er weer op? Dat kan een tijdje goed gaan, maar uiteindelijk is dat velletje folie zo lang in gebruik, dat zich daarop alsnog schimmel ontwikkelt. Dus: bij elke klant gebruikt u een nieuw vel beschermfolie. Voedselveiligheid kan worden gerealiseerd wanneer u precies weet op welke momenten in het productieproces de kans op besmetting aanwezig is en hoe u daar vervolgens het beste mee om kunt gaan.

PRAKTIJKTRAININGEN VOEDSELVEILIGHEID

Niet alleen helpen wij u bij het opzetten, verbeteren en onderhouden van een kwaliteitssysteem om de kwaliteit en de voedselveiligheid te waarborgen, ook verzorgen wij trainingen voor uw personeel zodat het systeem op de juiste manier nageleefd kan worden. We stemmen alles af op de praktijk, ervaringen en cultuur van uw bedrijf. In plaats van breedvoerige theoretische beschouwingen te geven, kijken wij naar praktische en toepasbare handelingen die passen bij uw bedrijf.
Bent u benieuwd naar wat Pander Consultancy specifiek voor uw bedrijf kan betekenen als het gaat om het waarborgen van de voedselveiligheid? Onze consultants wonen verspreid over heel Nederland en dus is het mogelijk om een consultant bij u in de buurt te spreken. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voedselveiligheid is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van uw klanten, maar ook voor de uitstraling van uw bedrijf.